Lasse & Anita - Person Sheet
Lasse & Anita - Person Sheet
NameKaptein Magnus Heineson Mel 12, 12G Grandfather
Birth1545, Færøyene
Death18 Jan 1589, København
OccupationKjøpm, Lensm, Orlogskapt. Sjørøver/pirat
Alias/AKAMogens Heinessøn
FatherHeine Johnsen Havreke (1514-1576)
Spouses
Marriageca 1560
ChildrenRasmus Magnussen (1560-1670)
Birthca 1565
Deathbef 1589
ChildrenMogensbarn (Died as Child)
Birthca 1566, Kvinnherad - Mel
Deathaft 1607
Alias/AKASophia
Marriage25 Dec 1582, Bergenshus
ChildrenElsebe Magnusdatter (1558-1645)
Notes for Kaptein Magnus Heineson Mel
Halshugget for sjørøveri i København. Etter sin død ble han frifunnet for anklagene. Heinason var sønn av den første lutherske prosten på Færøyene, Heini Havreki.

Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Magnus_Heinason

Dansk biografisk Lexikon / VII. Bind. I. Hansen - Holmsted /
http://runeberg.org/dbl/7/0276.html



Artikkelen under er fra:
http://www.norden.no/foroyar/nyheter.html

Magnus Heinason
- en færøysk sjøhelt fra det 16. århundre


Navnet Magnus Heinason er godt kjent på Færøyene, men ikke alle kjenner den dramatiske historien om hans omtumlede liv. Her kommer en kort berettelse om de viktigste begivenhetene.
En dag i året 1578 kom en 33-årig færøying til Kong Fredrik II i København for å søke tjeneste. Han hadde vært i hollandsk sjøkrigstjeneste hos Prinsen av oranien i ti år og deltatt i nederlandenes uavhengighetskrig mot Spania. Sjømannen het Magnus Heinason og var sønn av den første lutherske prosten på Færøyene, Heini Havreki (1).

Enerett til handel
Magnus hadde et godt rykte etter sin tjeneste for Holland, og kongen forsto at denne erfarne og uredde krigeren kunne bli en nyttig mann for ham. Magnus ble først sendt til Færøyene for å drive inn gjeld for kongen. Året etter fikk Magnus av kongen eneretten til å forestå handelen på øyene, til tross for protester fra rentemesteren, Kristoffer Valkendorf.
Handelen på Færøyene var monopolhandel og hadde gjennom århundrer vært på manges hender; drevet av handelsmenn fra Bjørgvin, fra Hamburg, av "det Islandske Kompagni", og som kongelig enehandel. Men klagene på handelen var mange. Ofte var det brist på viktige varer, eller også kom varene for sent.

Fikk kaperbrev
Sjørøveri mot færøyske bygder gjorde også livet vanskelig for færøyingene. Den første sommeren Magnus hadde hånd om handelen, i 1579, skjedde det at Tórshavn ble plyndret av en skotte ved navn Klerck. Hele handelens varebeholdning samt uerstattelige historiske dokumenter ble borte den gangen.
Etter den hendelsen fikk Magnus kaperbrev av kongen med rett til å oppbringe engelske og hollandske skip i farvannet mellom Færøyene og Norge. Han klarte å sette en stopper for de mange plyndringene og ble sett opp til som en helt av befolkningen. Han satte så i gang med å bygge et forsvarsanlegg i Tórshavn. Fortsatt sees restene etter den velkjente Skansin ved Eystaravág.
Men Magnus kunne ikke være alle steder på en gang, og mens han var opptatt med å lede skansebyggingen, seilte et tysk smuglerskip rundt om øyene og handlet med befolkningen. Dermed mistet kronen inntekter, og rentemester Valkendorf fikk presset igjennom at Magnus skulle miste eneretten til handelen.

Valkendorf gir seg ikke
For å blidgjøre kongen igjen tilbød nå Magnus seg å prøve å finne en seilingsled til Grønland. Dette klarte han likevel ikke. Valkendorf var stadig ute etter å felle Heinason, og i 1581 ble han stilt overfor anklager om bedrageri ved handelen og om voldtekt i Norge.
Etterhvert ble situasjonen så truende for Heinason at han flyktet til Holland og påny gikk i tjeneste for Prinsen av Oranien. To år seinere oppsøkte han igjen sin tidligere venn Kong Fredrik II, som satte strek over gamle anklager, og lot Magnus få øya Egholm i Limfjorden i len. Men Valkendorf hadde ikke tenkt å gi seg, og nå fikk han hjelp av engelskmenn som anklaget Heinason for ulovlig oppbringelse av et engelsk skip mens han gjorde tjeneste i Holland.
Magnus flyktet igjen, men ble innhentet og arrestert i Norge. Mens dette skjedde, døde plutselig kongen, og Valkendorf brukte anledningen til å gjennomføre en hurtig og ureglementert rettergang. To dager deretter, den 18. januar 1589, ble Heinason halshugget på slottsplassen i København. Valkendorff hadde endelig klart å kvitte seg med sin fiende.

Ble frifunnet
En venn av Heinason, og enken, Sofia, fikk saken tatt opp igjen året etter på grunn av den uregelmenterte rettergangen. Her ble Heinason frifunnet for alle anklager. Liket ble flyttet og fikk en hedersbegravelse i kirken i Ørslev kloster ? og rentemester Valkendorf mistet alle sine embeter.
Til tross for frifinnelsen og at han i dag blir betraktet som en helt på Færøyene, mener mange historikere at Heinason nok var seg skyldig i overgrep og ulovligheter i sin tjeneste. Men ved slottet Jægerspris på Sjælland troner en flott minnesten over sjøhelten sammen med støtter over Peter W. Tordenskjold, Ludvig Holberg, Snorre Sturlason og andre kjente og hedersverdige navn i det danske riket.

Ove

(1) Heini Havreki ble i 1530 reddet i land i Húsavík på Færøyene etter å ha drevet fra Norge i åpen båt. Ble ordinert til prest i forbindelse med reformasjonen og var den første lutherske prost på øyene fra 1557 til 1566.

Kilder/litteratur:
Hans J. Debes: Føroya Søga bd. 2.
Heini Madsen: Færøerne i 1000 år
John F. West: Færøerne ? en nation og dens historie.
Notes for Magnus Heineson & Margrethe Axelsdatter (Family)
ENGAGEMENT: CIR1580, "Bortførelse" (1 barn, som døde)
Notes for Magnus Heineson & Sofie Axelsdatter (Family)
25 Dec 1582, Bergenshus (25 Feb ?)
Last Modified 17 Jul 2007Created 16 Dec 2023 using Reunion for Macintosh
© A. S. Johannessen & L. Haegland.