Lasse & Anita - Person Sheet
Lasse & Anita - Person Sheet
NameLudvig Holberg , 7C8R
Birth3 Dec 1684, Bergen, Hordaland, Norge
Death28 Jan 1754, København, Danmark
BurialDec 1754, Sorø kirke
OccupationForfatter og Baron
Alias/AKALudvig Holberg, Baron, til Tersløsegaard og Borupgaard
MotherKaren Pedersdatter Lem (1647-1695)
Notes for Ludvig Holberg
Yngst av 12 søsken.

En anekdote: Holberg gikk på et smalt fortau i et smau i København. Mot ham kom to menn som sa: "Vi går ikke av veien for en idiot". Holberg gikk ut i veien, løftet på hatten og sa: "Men jeg går av veien for to" 😁

Forfatteren Ludvig Holberg
Holberg ble født 3. desember 1684, og døde 28. januar 1754. Han var en norsk-dansk forfatter. Han kalles det, fordi han ble født i Bergen, men hanble utdannet i Danmark, og andre steder rundt om i Europa. Han kom heller aldri tilbake til Norge, etter endt utdanning. Han var vel i virkeligheten verken norsk eller dansk, han var europeer.

I 1702 kom Holberg til København. Han pendlet litt fram og tilbake mellom Danmark og Norge mens han studerte. Han trengte penger og arbeidet som huslærer innimellom. Stipender ble den andre viktige finansieringskilden for Holbergs utdanning.

Han var enormt produktiv. Foruten den skjønnlitterære produksjonen skrev han også på mange faglige verk. Han hadde studert jus, historie og språk, og ble ble hva vi kan kalle en sjelden lærd mann. Han ble da også utnevnt til professor i tre ulike fag, metafysikk, latin og historie.

Som skjønnlitterær forfatter slo Holberg igjennom med det meget omfangsrike og satiriske diktet Peder Paars. Det kom i tre bind i årene 1719-20. Bøkene er en paroid på det klassiske eposet. Den ble inntil da Danmarks største kassasuksess i bokbransjen. For første gang i dansk historie var et verk trykt i tre utgaver innen halvannet år. Med Holberg blir den skjønnlittere boka for første gang etter Bibelen et virkelig massemedium i Danmark-Norge. Bakgrunnen for suksessen va, foruten kvalitetene i teksten, som så oftest ellers en skandale. Boka ble nemlig forsøkt stoppet og konfiskert. Den hadde latterliggjort berømthetene på en så alvorlig måte at noen av dem klaget til kongen.

Når en leser tittelbladet til Peder Paars, står det at den er skrevet av Hans Michelsen, borger og indvaaer i Kalundborg. Holberg skjulte seg ofte på en slik måte. I mange av Holbergspolemiske verk, der han kranglet offentlig med sine meningsmotstandere i det lærde miljøet, brukte han ofte pseudonymer.

Mye av Holbegs litteratur er mest interessant som kulturhistorie, men forbløffende mye av det han skrev , oppfattes fremdeles som moderne. Han skrev Danmark-Norges første sciencefiction-roman i1741, Niels Klims underjordiske reise. Den ble også forsøkt beslaglagt på grunn av den krasse samfunnskritikken. Boka ble en braksuksess, der skandalen selvfølgelig hjalp til. Han skrev også moderne om kvinner og kvinnerollen.

Det var likevel gjennom teatermediet Ludvig Holberg gjorde størst publikumssuksess. Han skrev en serie komedier i 1720-årene, hele 26 på mindre enn fem år. Denne produksjonsrekorden ble kalt Holbergs poetsike raptus. Han skrev dem alle for å sette dem opp på et nytt teater i København, teateret i Lille Grønnegade. København var fremdeles ingen storby (ca.70000 innbyggere), og få av innbyggerne var lærde. Det innebar at en ikke kunne spille et stykke lenge, publikum var begrenset. Derfor trengte en stadig nye tekster. Oppsettingenskapte suksess, og skuespillene ble også trykt, noen i flere opplag. Enkelte ble også overasatt og utgitt i utlandet.

Les mer her:
http://snl.no/Ludvig_Holberg
http://www.bokselskap.no/forfattere/holberg
http://gandalf.uib.no/Holberg/ludvig-holberg-2013-biografi
http://snl.no/.nbl_biografi/Ludvig_Holberg/utdypning
http://www.den-nationale-scene.no/holberg/
http://home.online.no/~trondce/holberg/
http://www.nndb.com/people/721/000103412/
http://da2.uib.no/holberg/
https://no.wikipedia.org/wiki/Ludvig_Holberg

Kilde, GENI:
https://www.geni.com/people/Ludvig-Holberg-Baron-t.../6000000002527788195
Last Modified 25 Jan 2022Created 16 Dec 2023 using Reunion for Macintosh
© A. S. Johannessen & L. Haegland.