O. F. Halds bryggeri i Bergen
Mange mente at det var umulig å brygge godt øl i Bergen på grunn av vannet. Men så kom bryggerimester Hald til byen.
Bergenserne har alltid vært glade i øl. Men i siste halvdel av 1800-tallet ble ølet likevel stort sett importert fra andre byer.
Bergensernes mindreverdige øl
Bergensølet ble nemlig regnet som mindreverdig sammenlignet med for eksempel hovedstadsølet.
Det ble sagt at det ikke gikk an å brygge godt øl i Bergen, og merkelig nok var det vannet som fikk skylden: man påsto ganske enkelt at det ikke egnet seg til ølbrygging!
Det fantes likevel bryggerier i bergensområdet på denne tiden, så som
Kronvikens og Det Sembske Bryggeri. Disse hadde imidlertid en relativt enkel og liten produksjon.
Antakelig var det mangelen på profesjonelle aktører mer enn vannet som var årsaken til dårlig øl, og dette førte igjen til at Bergen ble «dumpingplass» for østlandsbryggeriene. Derfor fantes det da også hele 30 østlandske agenturer for øl i Bergen på slutten av 1880-tallet.
Hald ankommer Bergen
Men ting startet å skje. I 1879 startet nemlig Bergens Actiebryggeri sin virksomhet på Stølen. Men driften lyktes ikke, og høsten 1886 ble bryggeriet derfor solgt videre til Ole Falk Hald som snart etablerte O.F. Hald Bryggeri.
Hald hadde en lang erfaring fra bryggeribransjen da han ankom Bergen. Etter å ha utdannet seg til farmasøyt, begynte han å arbeide ved Christiania Bryggeri. Her gikk han i løpet av ti år alle gradene fra lærling til verksmester, samt tok en bryggeriutdannelse i Tyskland. Blant Halds egne lærlinger i denne tiden var Hansas senere grunnlegger Waldemar S. Platou.
Behov for moderne ølproduksjon
Hald overtok et bryggeri som besto av «2de sammenhængende Kjældere samt 2 mindre Værelser» på et «heldigt beliggende sted». Samtidig sikret han seg nabotomten, hvor han blant annet innredet nye kjellerrom og et ishus. Hald moderniserte driften, og den farmasøytiske bakgrunnen gjorde sitt til at ølet ble velsmakende.
Fra starten av produserte Hald Bryggeri bayerøl, bokkøl, eksportøl og to sorter «sødtøl», og etter hvert også lager- og pilsnerøl. I 1891 opprettet Hald også en mineralvannfabrikk.
Andre aktører utkonkurreres
Etter etableringen av Hald Bryggeri og grunnleggelsen av Hansa bryggeri 1891, hadde byen fått to moderne bryggerier. I tillegg fantes også Kronvikens bryggeri på Årstad. Sembske var nå oppkjøpt av Platou og Hansa.
På begynnelsen av 1890-tallet var likevel fremdeles 80–90 prosent av det bergenske ølforbruket basert på import fra utenbys bryggerier. Hald, Hansa og Kronvikens økte imidlertid nå sine markedsandeler på bekostning av disse. Samtidig utkonkurrerte de cirka tretti av byens mindre øl- og mineralvannprodusenter.
I 1898 fikk Hald Bryggeri, sammen med Hansa og C. Krøpeliens Enke (vinhandel) kontraktene for å oppføre og drifte Bergensutstillingens bygninger for mat og drikke. Både O. F. Hald, Hansa og Kronvikens holdt egne ølhaller under utstillingen.
Et moderne bryggeri vokser frem
På slutten av 1890-årene så Hald behovet for å videreutvikle bryggeriet. I 1899 foretok han derfor en større ombygging. Nå ble bryggerhuset og maskin- og kjellerarealene oppgradert med mer tidsriktig maskineri.
Rundt år 1900 hadde bryggeriet fått to spirerom, et kjølerom og to store svalekummer. Her var også et gjærhus delt i to avdelinger.
I tillegg fantes her et bryggerhus og et maskinhus, samt et flaskerenseri for «flaskeskylling, tapping, korking og pasturisering».
Etter ombyggingen kunne man brygge 5000 liter øl om gangen. Lagerrommene hadde dessuten plass til 100 fat som hvert kunne romme 2000 liter øl. Den utvidede virksomheten medførte naturligvis også et transportbehov. Derfor fikk nå bryggeriets stall plass til fem hester.
Sølvmedalje på Bergensutstillingen i 1910
I 1907 hadde Hald Bryggeri 20 medarbeidere. Og avisene skrev at «Bryggeriets øl var meget velsmakende» Til tross for dette var det hovedsakelig i Bergen og omegn at ølet først og fremst ble omsatt.
På Bergensutstillingen i 1910 fikk bryggeriet en sølvmedalje for «meget gode ølsorter og mineralvande». Ifølge Hald var ølet godt på grunn av det rene vannet og den gode luften på Stølen.
Visstnok var luften og vannet på stedet såpass ren at gjæren kunne gjenbrukes lenger enn normalt.
Etter å ha drevet bryggerivirksomhet i Bergen i 26 år, solgte Hald på grunn av helsen bryggeriet sitt videre til Hansa og sin tidligere lærling Platou i 1912.
Året etter flyttet han til hovedstaden Kristiania og trakk seg tilbake fra forretningslivet. Her bodde han med sin kone til han døde i 1931.
Av Bjørn Arvid Baggehttps://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/8QxOqd/o-f-halds-bryggeri-i-bergen1865 i Kristiania (Oslo):
https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf010380270220281885 i Kristiania, som bryggerimester:
https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf010532570222751891, 1904, 1906, 1910 og 1912 i Bergen, som bryggerieier:
https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052994048471https://www.digitalarkivet.no/view/108/pc00000000804585https://www.digitalarkivet.no/view/108/pc00000000774098https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036708076752https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01105551057932https://www.geni.com/people/Ole-Falk-Ebbel-Hald/6000000021199054679