Lasse & Anita - Person Sheet
Lasse & Anita - Person Sheet
NameOle Halstensen Stamnes , 7C4R
Birth2 Mar 1848, Stamnes, Bruvik
Death28 Feb 1938
BurialBekkjarvik
Alias/AKAOle Halstensen, Olav
Spouses
Birth11 Dec 1851, Solund, Sogn og Fjordane, Norway
Death29 Dec 1918
BurialBekkjarvik
ChildrenHans Bertin (1876-1966)
Notes for Ole Halstensen Stamnes
Det finnes også omtalt at Ole og Karine hadde tilsammen 7 barn, hvor det ene barnet ikke ble årsgammelt. Det har imidlertid ikke blitt funnet annen informasjon om dette siste barnet (ref bygdeboken i Sogn og Fjordane).

Ole kom fra Stamneshella, Osterfjorden. Smien hans står fremdeles på Stamnes.

Ole Halstensen var født på Stamnes i Bruvik. Han kom fra en familie som hadde det trangt økonomisk og barna måtte hjelpe til. Den høsten Ole var 15 år gammel fikk han hyre på et seilfartøy som dro Lofoten. Da han kom tilbake våren etter, reiste han til Salhus for å gå i smedlære. Mens han gikk i lære, arbeidet han i smia på fritiden. Salg av det han lagde der gjorde at han tjente noen ekstra daler.

19 år gammel var han ferdig med læretiden som smed, og fikk plass som svenn i smedfirmaet Flom i Alverstraumen. Etter å ha arbeidet her i 2 år, startet han sin egen smedforretning i Bruknappen. Her ble Ole Halstensen kjent med mange sulinger og det var mange som stakk innom smeden på Bruknappen for å få noe smidd enten det var nye ting eller reperasjoner. Mens han drev smia på Bruknappen fikk han vite at handelsstedet Steinsundholmen i Solund skulle selges. Han tok turen til Steinsundholmen og kjøpte stedet. Han hadde da vært 4 år på Bruknappen.

Kjøpekontrakt ble undertegnet 29.01.1874. Skjøte ble satt opp og tinglest 11.05.1874, men det er datert 1875. Skjøtet hans er et auksjonsskjøte fra 1871, for Johannes Nessa hadde ikke fått skrevet skjøte.

Steinsundholmen satte nye og større krav. Ole Halstensen var smed av fag, mens handel hadde han ikke særlig greie på. Skrivekunsten var det heller ikke rart med. Men han var ikke av de som gav opp og hadde stor tro på at han skulle beherske det å være handelsmann. Selvtillit og pågangsmot var ikke mangelvare hos Ole.

Smedforretningen på Steinsundholmen drev han med 2 svenner og 2 læregutter. Den ene svennen var broren til Ole, Johannes. Ole ble også snart kjent med Ole Berntsen Hardbakke. Ole og Ole ble gode venner, og Ole Halstensen hadde god rådgiverhjelp i sin venn Ole Berntsen. I tillegg hadde Ole Berntsen en søster - Karine. Karine var et arbeidsjern på lik linje med Ole Halstensen. Hun tok på seg å styre huset for Ole, og det ene førte tydeligvis til det andre. Ole og Karine giftet seg 3 år etter at Ole kom til Steinsundholmen.

Ole og Karine var et ektepar som utfyllte hverandre i hverdagen. Ole arbeidet i smien om dagen og drev mye med fiske om natten. Han kunne gjennom lange perioder ha en sammenhengdende arbeidstid på opp mot 20 timer i døgnet. Karine styrte butikken og passet hjemmet. Hennes arbeidstid var ikke stort kortere enn hans.

Begge to var unge med pågangsmot og utholdenhet som få, kjærligheten blomstret, de levde et lykkelig samliv, og samarbeidet godt om de daglige oppgaver .

Kilde:
http://www.akkuratd.com/genes/halstensen/halstensen.html

Kilde, GENI:
https://www.geni.com/people/Olav-Stamnes/6000000003523597936
Last Modified 30 Oct 2021Created 16 Dec 2023 using Reunion for Macintosh
© A. S. Johannessen & L. Haegland.