Lasse & Anita - Person Sheet
Lasse & Anita - Person Sheet
NameKarina/Karine/Karen Knutsdatter18
Birth1510, Trondheim
Death18 Sep 1578, Seim, Kvinnherad
Alias/AKAKarenn, Karen Knutsdtr Schanke, Katarina Knutsdotter Skanke, Karine, ('Frue Karenn')
FatherKnud Pedersen Schancke (ca1485-1539)
Spouses
Birthca 1500, Seim, Kvinnherad, Hordaland
Death1565, Danmark
BurialKvinnherad kyrkje, Seim, Kvinnherad, Hordaland
OccupationSjöoffiser, Sjøkrigsmann, “Rigernes Admiral”, Lensherre i Noreg og Danmark
Alias/AKAKristoffer Trondson til Seim, Christopher Rustung Trondsen
FatherTrond Rustung til Seim (ca1450-ca1510)
Marriage1533, Domkirken (Nidarosdommen), Trondheim
ChildrenKristina Kristoffersdatter (1534-1597)
 Anna Kristoffersdatter (1536->1607)
 Dorthea Kristoffersdatter (ca1545->1578)
 Elsa Kristoffersdatter (1550-ca1624)
Notes for Karina/Karine/Karen Knutsdatter
Levde i 1568.
Ætten hennes var trolig fra Jemteland.

http://www.snl.no/.nbl_biografi/Christoffer_Trondsson_Rustung/utdypning

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Christoffer_Trondsen

Når det gjelder forfedrene til Kristoffer Trondsons kone, Karen, er lite eller ingenting dokumentert. Navna på denne tavla har riktignok stått sterkt historisk sett blant mange slekts historikere. Men usikkerheten og mangelen på dokumentasjon har de seinere årene gitt grobunn for mange nye teorier - som heller ikke er skikkelig dokumentert, f. eks. at Karen kan ha vært datter av Joachim Lykke, og søster til Nils Lykke som ble henrettet av erkebiskop Olav Engel brektson i 1535. (Knut Handeland på <Anbytarforum> i januar 2003). Andre, f.eks. Tore Vigerust, har antydet at Karen kan ha hatt dansk opprinnelse. Hardest medfart blant de som står på tavla har nok Dorthe (Adelstein) fått. Hun blir - bl.a. av Vigerust - oppfattet som en ren fantasifigur. Man vet ikke sikkert om Kristoffers svigermor het Dorthe, men hun het slett ikke Adelstein. Når det gjel der Dorthes foreldre, er usikkerheten like stor, og det finnes i dag en rekke alternativer, men lite dokumentasjon.

NB!!! http://www.tore-erland.com/ (Siden virker ikke lengre)
Notes for Kristoffer (Spouse 1)
Relaterte linker:
http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listi...l=&spraak=#anker

http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listi...l=&spraak=#anker

http://www.snl.no/Rustung
http://www.snl.no/.nbl_biografi/Christoffer_Trondsson_Rustung/utdypning
http://www.snl.no/Christoffer_Trondsson_Rustung
http://en.wikipedia.org/wiki/Kristoffer_Throndsen
http://no.wikipedia.org/wiki/Christoffer_Trondsen_Rustung
http://nn.wikipedia.org/wiki/Kristoffer_Trondsen
http://www.tore-erland.com/ (siden er lagt ned)
http://www.home.no/torerlan/rustung.htm
http://home.no.net/valesvei/
http://arosleo.dk/rustung.htm
https://no.m.wikipedia.org/wiki/Christoffer_Trondsen


Kristoffer Trondson Rustung var både adelsmann og pirat. Navnet Rustung betyr på gammelnorsk hvalross.

Noen mener at faren til Kristoffer var Trond Engebretsen fra Valstad i Nes (bl.a. Tore Erland). Noen mener moren heter Christine Petersdtr. Torsnes, dotter av Peter Nielsson Torsnes. Noen mener konen er Karine Joachimsdatter Lykke, søster av den uheldige Nils Lykke.

Som sjørøver jobbet han først under sin Onkel Olav Engelbrektson som var Erkebiskob i Norge og førte et av krigsskipene hans. Han plyndret Østraaet, som tilhørte Vincents Lunge som var statsholder i Norge under Fredrik den første av Danmark. Vincent ble plyndret da han hadde kommet i konflikt med Olav. Slik begynte Cristopher sitt sjørøverliv. Senere plyndret han handelsbåter på vei inn til Bergen fordi han kjedet seg. I 1535 drepte han Vincent Lunge i Trondheim på ordre ifra sin Onkel Olav. Men dette ble ikke tolert ifra Kongen i Danmark og Christoper og Olav måtte rømme ifra Norge. Men christoper lurte seg tilbake og begynte med plyndringer langs norskekysten og i Østersjøen. I 1539 plyndret han Ulstein Kloster og Bispegården i Stavanger.Men i 1542 bel han lei av dette og søkte nåde hos Kongen i DAnmark, som da var Christian den tredje. I 1557 ble han Admiral over den danske flåten, fikk Ebeltoft kloster på Sjælland og fikk overoppsynet med det kongelige verftet i Bremerholm. Vilkåret var at han ble boende i Danmark resten av sitt liv.

Christopher ble født ca 1500 i Seim. Kvinnherad (ble kalt "then unge keccher" 1527.). Christopher bodde på Seim. Kvinnherad med adresse bruk1. Christopher bodde med adresse Danmark. Han arbeidet på Østersjøen, Norskekysten og Østraat fra 1535 frem til 1542 som Sjørøver.

Han arbeidet på Danmark fra 1542 frem til 1564 som Admiral over den Danske Flåten.

Han var sjöoffiser, “Rigernes Admiral” ei tid. Han var lensherre i Noreg og Danmark og var en uredd kar, norsklynd som få. Ein av dei merkelegaste nordmenn i dansketiden. Bodde mest i Tryggevelde Danmark.“s10“

Kristofer Trondson har gjort (Rustung-) slekti til ei av dei mest namngjetne på 1500-talet. I han var det gamalt norsk vikingto og han synte eit pågangsmot og ein virketrang som er utan sidestykke hjå den norske adelen på reformasjonstidi. Det får vera nok her å nemna at han var høgre handi åt erkebisp Olav i den siste striden for norsk sjølvstende, drog så utanlands og vart "Nordsjøens skrekk" som kaperkaptein i Friesland, forsonte seg med Kristian III og vart kalla til riksadmiral over den dansk-norske marinen og fekk store len for alltid å vera kongen nær. Han døydde ikr. 1565. Kona hans, Karen Skanke, var dotter til dekanus ved Trondheims domkyrkje Knut Skanke.

Soga åt borni deira er ikkje mindre eventyrleg. Einaste sonen, Enno, med tilnavnet Brandrøk, var ein evnerik, men urolig kar, som flakka Europa rundt som soldat, kom meir og meir på avvegar og vart i 1571 dømd frå livet for ei kjempestuld på Gripsholm slott i Sverike. Soga åt Anna Rustung er og eventyrleg og tragisk. Den vakre gjenta vart dåra av den kjende skotske Don Juanen grev James Hepburn av Bothwell. Han let henne i stikka og gifte seg seinare med den skotske dronningi Maria Stuart. Dronningi og jarlen vart jaga or landet. Skipet åt Bothwell rak inn til Karmøy, og det segjest at Anna møtte festarmannen sin att i retten i Bergen. Han døydde som statsfange på Dragsholm slott i Danmark. Anna åtte Ænes og budde der og på Seim til ho døydde i høg alder.

Ludvig Myrland mener Rustung var en drapsmann. - Han drepte haugevis av folk i sin tid som pirat, men det var drapet på Vincent Lunge som gjorde at danskekongen jaget ham fra landet. Lunge var lensherre på Bergenhus som ble kjeppjaget fra Bergen på grunn av sine heller ufine skatte- innkrevningsmetoder. Han fikk Lungegården bygd, men har egentlig altfor mange steder i byen som bærer hans navn. Han var en kjeltring og en skurk. Da Lunge sendte sin svenske skattoppkrever til Seim, og endte med å slå Kristoffers far helseløs, og å voldta tjenestepikene, rant det over for Rustung. - Han bestemte seg for å drepe Lunge og fikk endelig en åpning i januar 1536. Og dermed var helvete løs. Da danskekongen hadde ertet på seg alle naboer og fant ut at han trengte folk i rekkene, benådet han Kristoffer og gjorde han til admiral.
Notes for Kristoffer & Karina/Karine/Karen Knutsdatter (Family)
Enno Kristoffersen Rustung ,
Anna Kristoffersdatter Rustung ,
Margreta Kristoffersdatter Rustung ,
Magdalena Kristoffersdatter Rustung ,
Dortea Kristoffersdatter Rustung ,
Maren Kristoffersdatter Rustung ,
Else Kristoffersdatter Rustung ,
Kristine Kristoffersdatter Rustung
Last Modified 4 Aug 2018Created 1 Jun 2020 using Reunion for Macintosh
© A. S. Johannessen & L. Haegland. Main page: http://www.look.no/anita/slekt